Skip to content

Energobiologie

Home arrow Terapii arrow Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (3)
Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (3) PDF Imprimare E-mail
Scris de Gheorghe Onoaia   
sâmbătă, 19 decembrie 2009
Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (3)
În cartea "Tehnica Bowen – povestea culiselor" de Dl. John Wilks, instructor Bowtech din Marea Britanie
pune în discuţie întebarea către ce anume se reorientează organismul, când şi cum a apărut acest tipar original ? Osteopaţii au consemnat de mult timp că forţele ce modelează dezvoltarea embrională continuă să se exprime pe parcursul întregii vieţi, iar dacă terapeutul reuşeşte să realizeze conectarea la acestea, organismul va începe să se reorganizeze în concordanţă cu principiile lor. Este ca şi cum am fi propriile noastre bănci de celule stem care se pot adapta şi transforma în orice moment al vieţii în ţesutul de care avem nevoie.
James Jealous, un osteopat ce predă în Statele Unite ale Americii, scria recent: “Tiparul şi funcţiile originale se regăsesc în fluidele embrionale. Matricea originală este o formă ce se regăseşte în toate formele de viaţă, în jurul căreia se organizează activitatea celulară şi moleculară, formând tiparul original creat de Marele Maestru.” J.Jealous nu vorbeşte din punct de vedere genetic despre o forţă organizatoare, localizată în fluidele embrionare. Este interesant de remarcat că numeroşi embriologişti eminenţi, dintre care Bleschmidt şi Japp van der Wal au pus la îndoială actualul curent de gândire cu privire la rolul geneticii în determinarea evoluţiei noastre structurale şi psihologice. Analizând atent primele zile ale formării embrionale, se observă când, după momentul concepţiei – la contopirea ADN-urilor matern şi patern pentru formarea unei celule unice, după un moment de calm, apare imediat divizarea celulară rapidă ce are loc în stratul exterior al celulei rezultate. În jurul zilei a 15-a de la concepţie are loc un alt eveniment semnificativ: se stabileşte o linie de mijloc primară, sub formă unei sciziuni în cadrul embrionului în formare. Această primă linie mediană este numită “linia primitivă” şi îşi începe călătoria ascendentă către inima embrionului, de la nivelul unde mai târziu, se vor dezvolta coccisul şi osul sacral la adulţi. Ce anume iniţiază acest proces, rămâne încă un mister, dar formează baza în jurul căreia se auto-organizează întregul organism. Jaap van der Wal numeşte apariţia liniei primitive “degetul lui Dumnezeu”. Vizionând o înregistrare filmată a acestui eveniment, primul lucru care îţi vine în minte este desenarea unei linii, cu degetul, pe nisip.
Această linie stabileşte un sistem de referinţă faţă / spate, stânga / dreapta şi sus / jos. Linia primitivă este numită “organizatorul embrional” pentru că realizează un plan de bază al corpului. Diferite nivele ale liniei primitive determină dezvoltarea diferitelor zone ale corpului. Spre exemplu, partea superioară va forma inima, creierul şi ochii, partea de mijloc va forma intestinele şi trunchiul, iar partea inferioara organele interne şi tubul neural. Prin raportare la dreapta – stânga, determină, spre exemplu, că ficatul este localizat în partea dreaptă, stomacul în stanga şi că apexul inimii este orientat spre stânga. Linia primitivă este un mister pentru embriologişti – s-a demonstrat că grefarea liniei primitive poate duce la apariţia unui întreg ax secundar, în jurul căruia se vor organiza celulele.
Interesant în terapia Bowen este importanţa liniei primitive în dezvoltarea oaselor, muşchilor, organelor şi ţesutului conjunctiv. În timpul apariţiei sale, aceasta generează 3 foiţe embrionare distincte din epiblast – endoderm, mesoderm şi ectoderm. Mesodermul va forma somite în jurul celei de-a 20-a zile, când acestea apar de o parte şi de alta a liniei mediane. Aceste somite vor forma ulterior vertebrele şi mugurii membrelor superioare şi inferioare.
Mulţi terapeuţi Bowen au remarcat forţa primelor două mişcări Bowen. Este interesant de urmărit senzaţiile pe care le are pacientul doar după efectuarea acestor două mişcări. Mulţi vor relata senzaţii de căldură sau o forţă ascendentă de-a lungul coloanei vertebrale. Acest aspect este foarte interesant, pentru că aceste senzaţii corespund exact dezvoltării embrionale, ca şi cum aceste forţe ar fi încă prezente în corpul adultului.
În termeni embriologici, ceea ce se întâmplă este că după apariţia liniei primitive, linia medială se înfăşoară înspre interior pentru a forma tubul neural, din care ulterior se va forma creierul, măduva spinării, sistemul nervos autonom (simpatic şi parasimpatic) şi creasta neurală. Celulele din creasta neurală sunt foarte interesante pentru că acestea migrează către diferite zone ale corpului pe durata de dezvoltare embrionară. Acestea ajută atât la formarea membranelor interioare ce înconjoară creierul şi maduva spinării (în particular membranele pia mater şi arahnoida) cât şi la formarea învelişului de mielină al nervilor.
La procedura pentru coccis, mişcarea se execută exact peste membranele dura, arachnoida şi pia mater, acestea fiind ataşate de coccis sub formă de terminaţii filamentare – unicul loc din corp unde aceste trei straturi de membrane se întâlnesc. Datorită întâlnirii celor trei membrane – dura, arachnoid şi pia mater, se transmite un impuls extrem de puternic, de-a lungul coloanei vertebrale, către craniu.
Există fenomene specifice recunoscute, spre exemplu cineva ar putea avea dureri în umărul drept ca rezultat al unor probleme ale vezicii biliare. Acest aspect este un rezultat direct al embriologiei, al dezvoltării mesodermului, endodermului şi ectodermului. Dezvoltarea embrionară a ţesuturilor este foarte importantă în studiul durerilor. O altă consecinţă a dezvoltării embrionare este faptul că alimentarea cu sânge şi inervarea ţesuturilor sunt inexorabil legate datorită provenienţei lor din acelaşi ţesut emrbionar.
Atât vertebrele L4 cât şi C7 sunt extrem de semnificative pentru mâini şi picioare, deoarece la aceste nivele ale coloanei apar “mugurii” din care se formează mai apoi membrele superioare şi inferioare. Aceste nivele sunt uneori  denumite linii de mijloc axiale. Când vorbim despre accesarea memoriei unui ţesut, a forţei organizatoare de la nivelul profund embrional, vorbim despre memoria celulară, în special în fluide şi în lichidul cristalin al ţesutului conjunctiv al fibrelor de colagen. Dezvoltarea embrionară a fibrelor de colagen este fascinantă, deoarece porneşte în mesoderm (stratul dintre ectoderm şi endoderm) ca fibrila numită recticulină, care se diferenţiază pentru a forma diferitele feluri de ţesut conjunctiv din corp, după care infuzează toate straturile de ectoderm şi mesoderm. Cu alte cuvinte, se inserează în ţesuturi în întregul corp. Colagenul, s-a demonstrat ştiinţific de către Mae Wan Ho şi alţii, reţine memoria şi este extrem de bine adaptat pentru a înregistra noi experienţe.
Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (3)
Prin stimularea fasciei permitem, într-un anume fel, corpului să acceseze şi să se reorienteze către aceste forţe de comandă embrionare, aflate în colagen, la nivel celular.
Terapia Bowtech atinge afecţiuni lăsate în umbră de către medicina alopată, dar care au un rol important în calitatea vieţii. Are de asemenea rezultate notabile şi în tratarea unor afecţiun considerate cronice pe care medicina tradiţională le ameliorează în cel mai bun caz, fără să le vindece.
Unele dintre afecţiunile dificile în care s-a demonstrat o ameliorare după terapia Bowen sunt: paralizie cerebrală, paralizie facială periferică, distrofie musculară, fibromialgie, atac cerebral şi boala Parkinson. Alte afecţiuni care răspund foarte bine la terapia Bowtech: umăr, spate şi gât înţepenit, sciatică, probleme la genunchi, luxaţie a gleznei, migrene, tensiune, simptome astmatice, leziuni sportive, atac cerebral, alergii de primavară, afecţiuni renale, oboseală acută şi cronică, incontinenţă nocturnă, sindrom Down. Se poate asocia doar cu şedinţe de stretching (trad. = întindere) pentru pacienţii care pot efectua astfel de exerciţii solicitante ale musculaturii şi articulaţiilor.
Concepută în Australia, în anii '50, această tehnică a fost adoptată atât de medicina alopată cât şi de cea alternativă, pe plan internaţional, fiind predată unui numar de peste 30.000 persoane din 32 de ţări. în Romania aceasta terapie devine tot mai accesibilă în toate oraşele ţării, datorită a tot mai mulţi practicieni români pregătiţi de către Andrew Zoppos – instructor internaţional superior şi membru onorific pe viaţă al Academiei de Terapie Bowen din Australia, asistat de cea căreia îi datorăm faptul că România beneficiază de acestă terapie – doamna Carmen Sopon din Bucureşti. Preţurile unei şedinţe nu le depăşesc pe acelea ale unei şedinţe de masaj cu care această terapie este comparată uneori într-un mod total impropriu. Cursuri de pregătire pentru cei doritori să practice acestă tehnică se organizează în mai multe oraşe din ţară.
 
< Precedent   Următor >