Skip to content

Energobiologie

Home arrow Terapii arrow Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (2)
Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (2) PDF Imprimare E-mail
Scris de Gheorghe Onoaia   
sâmbătă, 19 decembrie 2009
Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (2)
Tehnica Bowen prezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în lume în prezent. Se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat RELAXAREA totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problema a corpului şi a minţii, prin readucerea acestora la echilibru şi armonie. Tehnica Bowen este o formulă unică de reechilibrare neuro-musculară. Lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural şi muscular, cât şi prin sistemul circulator şi limfatic. Este recunoscută pentru eficienţa sa în tratarea afecţiunilor interne şi reducerea duratei convalescenţei.Tehnica Bowen este un altfel de concept în manipularea corporală, nefiind similară nici unei alte terapii corporale deşi pare a fi legată de toate. Spre deosebire de celelalte terapii specifice fizioterapiei, chiropracticii – tehnica Bowen nu foloseşte manipulări în forţă.
Efectele terapiei Bowtech sunt următoarele:
- Deplasările osoase se realiniaza – deşi nu se execută nici o manipulare a articulaţiilor sau oaselor, ca în chiropractică.
- Tensiunile musculare şi încordările se elimină şi se se restabileşte circuitul limfatic normal – deşi nu implică masarea muşchilor, ca MASAJUL terapeutic.
- Meridianele energetice se restabilesc imediat – deşi practica nu se bazează pe meridiane şi nu se aseamănă nici cu ACUPUNCTURA, nici cu PRESOPUNCTURA.
- Echilibrul psihic se normalizează – deşi nu este necesară invocarea unui răspuns emoţional, ca în cazul altor terapii care se adresează atât minţii cât şi corpului deopotrivă. Între fiecare dintre seturile de mişcări există câteva minute de pauză. Organismul are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanşate de mişcările Bowen şi a iniţia procesul de vindecare. Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima şedinţă, procesul de autovindecare derulându-se şi pe parcursul zilelor următoare.
Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de 7 zile. De cele mai multe ori sunt necesare doar câteva şedinţe de tratament, în cazul afecţiunilor acute. Terapeutul se poate concentra pe o problema specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o maineră HOLISTICă. Terapia Bowen este potrivită şi folositoare oricui, de la nou-născuţi la persoane în vârstă, sportivilor, femeilor însărcinate şi persoanelor cu nevoi speciale. Se adresează organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental şi emoţional şi dă rezultate în tratarea afecţiunilor acute, cronice, neurologice sau psiho-somatice. Aproape în toate cazurile, pacienţii relatează o stare plăcută de relaxare şi o senzaţie de bine, de uşurare. Tehnica Bowen este deopotrivă salutată pe plan international de medicina alopată, alternativă şi complementară, pentru eficienţa şi modul neinvaziv de acţiune. Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masă de masaj, acoperit, într-o poziţie confortabilă, dar tratamentul Bowen se poate aplica şi unui pacient aşezat pe scaun. Un tratament constă în aplicarea unor mişcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muşchilor şi ţesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uşoară. Prin aplicarea acestor mişcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulara a unei stări ideale de relaxare şi echilibru.
Cu toate acestea, nu este nevoie să vă doară ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen ! Prevenţia fiind foarte indicată şi în acest caz. Terapia Bowtech nu are  practic contraindicaţii. Doar o parte dintre afecţiunile în care tehnica lui Tom Bowen şi-a dovedit eficacitatea sunt:
• Probleme scheleto-musculare şi articulare (accidentări sportive, sciatică, umăr înţepenit, probleme la genunchi, luxaţii ale gleznei, restricţie de mişcare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale, etc.),
• Afecţiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezică biliară, stomac şi intestine, etc.),
• Infertilitate, chisturi ovariene şi fibroame uterine,
• Dezechilibre hormonale şi emoţionale,
• Stres şi oboseală cronică,
• Migrene şi dureri de cap,
• Afecţiuni respiratorii, bronşite şi astm,
• Boli ale sistemului imunitar,
• Sechele dupa accidente vasculare,
• Alergii, rinite,
• Enuresis (incontinenţa nocturna la copii),
• Afecţiuni neurologice.
Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (2)
Tehnica Bowen este o modalitate complementară, în sensul că potenţează şi complementează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influenţate de acestea. Mecanismele declanşate de un tratament Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze câteva zile după şedinţă. Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale 5 zile înainte şi după o şedinţă Bowen, pentru ca reacţia organismului la tratamentul Bowen să nu fie întreruptă.

Există câteva teorii cu privire la felul în care acţionează tehnica Bowen.
Una dintre acestea, sugerează că manevrele terapeutice Bowen stimulează proprioreceptorii şi fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic.
Aceasta încurajează organismul să se reechilibreze şi îşi regăsească starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepţia asupra poziţiei şi mişcării corpului, şi se găsesc în ţesutul conjunctiv, muşchi, tendoane, ligamente şi fascie. Un anumit tip de receptor şi în particular nociceptorul, joacă un rol foarte important în eficienţa tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt în mod special sensibili la stimulii agresivi, care afectează, sau au potenţial de a afecta ţesuturile. Aceştia se numesc uneori şi receptori de durere, dar acest termen este înşelător, deoarece durerea este interpretată la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasaţi în aproape toate ţesuturile corpului, dar sunt foarte numeroşi în fascie, o membrană de ţesut fibros care înfăşoară, înconjoară, susţine şi ridică muşchii, ţesuturile şi organele corpului. Fascia crează un spaţiu între fiecare grup de muşchi, muşchi individuali şi fibre individuale, până la nivel microscopic, permiţând o mişcare optimă şi sănătoasă a fluidelor către toţi muşchii şi toate articulaţiile corpului. Atunci când apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractură a degetului de la picior, nociceptorii transmit un raspuns reflex, cu o viteză de 70-120 m/s, de-a lungul fibrei aferente, până la thalamus, localizat în creier. Această informaţie este mai apoi prelucrată de cortex şi ulterior transmisă înapoi prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a începe procesul de vindecare, prin contractarea muşchilor şi începerea procesului inflamator în zonă. Dacă durerea persistă o lungă perioadă de timp, fascia rămâne contractată spre a proteja zona dureroasă, cauzând astfel disfuncţii sau restricţii de mişcare ale ţesuturilor înconjurătoare. Chiar după ce osul s-a vindecat, continuăm să şchiopătăm deoarece fascia restricţionează mişcările şi continuă să-şi păstreze forma. Cu fiecare mişcare Bowen fascia este angrenată şi deranjată pentru scurt timp, dar nu este deplasată prin forţă. Când aderenţa fasciei este diminuată iar ţesutul conjunctiv cicatrizat se înmoaie şi se contractă, fascia îşi reduce contracţia. Structurile musculo-scheletale devin capabile să-şi mărească capacitatea de mişcare şi să-şi folosească tot potenţialul de forţă şi, în plus, nervii, vasele de sânge şi nodurile limfatice situate în aceste ţesuturi relaxate, funcţionează optim. Prin intinderea fibrelor de colagen şi modificarea formei ţesutului conjunctiv, realizate de mişcările Bowen de mică intensitate, nociceptorii aflaţi în fascie şi tesut conjunctiv sunt stimulaţi să transmită un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscând această informaţie, iniţiază procesul de vindecare pentru această etapă reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru înlăturarea inflamaţiei şi RELAXAREA fibrelor musculare şi a ţesutului conjunctiv.

Terapia Bowtech – un dar de la Dumnezeu (2)
O explicaţie alternativă ar fi că
mişcările Bowen activează urmatoarele mecanisme de auto-vindecare:
- Reflexul de contracţie – majoritatea mişcărilor se realizează la origine, pe inserţia sau pe corpul muşchilor, unde sunt localizaţi receptorii celulelor Golgi, informând sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contracţia ţesutului musculotendinos. Aceşti receptori sunt stimulaţi în timpul terapiei Bowen. În
cazul unui circuit durere – muşchi – spasm, putem întrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiţi de sistemul nervos.
- Proprioreceptorii articulaţiilor
– toate mişcările executate în jurul unei articulaţii afectează direct articulaţia, capsula şi ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Şi în acest caz, stimulii vor fi primiţi de către sistemul nervos, invitând la normalizarea funcţionării articulaţiei, fără a fi nevoie de o manipulare în forţă.
- Fascia – fiecare mişcare Bowen este efectuată la nivelul superficial al fasciei şi afectează relaţia dintre fascie şi nervii, muşchii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural şi integritatea structurală şi funcţională. În urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate în mod negativ, deoarece fascia va deveni rigidă, contractată, torsionată şi deshidratată, aşa cum demonstrează lucrarile Idei Rolf şi a multor altor osteopaţi. Ca rezultat direct al unei şedinţe Bowen, se observă adesea slăbirea aderenţei, înmuierea ţesutului afectat şi îmbunătăţirea posturii şi a mobilităţii, fără mobilizare forţată sau întindere.
- Reechilibrarea sistemului nervos vegetativ (SNV) – se pare că tehnica Bowen are cel mai important şi profund efect în această zonă, unde este guvernat mecanismul de autovindecare al organismului. SNV controlează peste 80% din funcţiile corpului şi este foarte susceptibil la factorii externi de stress. Majoritatea oamenilor trăiesc astăzi într-o constantă stare de stress şi hipestimulare simpatica a SNV. Vindecarea are loc atunci când SNV trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică. Tehnica Bowen activează ca un catalizator pentru această schimbare; în timpul şedinţelor, pacienţii adesea adorm sau cad într-o stare de profunda relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indică trecerea către dominanta parasimpatică, cu reducerea stressului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce, doar după câteva şedinţe Bowen, se reactivează frecvent procesul de însănătoţire, atunci când convalescenţa în urma traumelor, bolilor sau intervenţilor chirurgicale stagnează sau se află în stadiu de platou.
- Punctele Trigger – multe din mişcările Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger binecunoscute în fizioterapie şi chiar în acupunctură. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se înlătură senzaţia de durere şi se ameliorează mobilitatea articulaţiilor şi coordonarea musculară.
- Punctele de acupunctură şi meridianele – majoritatea mişcărilor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele traversează chiar doua sau trei meridiane dintr-o dată. Practicienii de acupunctură au corelat indicaţiile şi efectele mişcărilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctură. Aceştia au comentat şi asupra schimbării imediate a pulsului de acupunctură, ca răspuns la mişcări şi proceduri. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii şi efectul său asupra organelor interne.
- Memoria celulară – oamenii de ştiinţă au demonstrat că unele mişcări specifice Bowen declanşează recuperarea memoriei celulare a organismului prin accesarea “tiparului originar” şi reinstalarea parametrilor unei stări anterioare de bine şi echilibru.
 
< Precedent   Următor >