Skip to content

Energobiologie

Home arrow Terapii arrow Medicina chineză. Secretele unei sănătăţi înfloritoare
Medicina chineză. Secretele unei sănătăţi înfloritoare PDF Imprimare E-mail
Scris de Adrian Antoniu Teodorescu   
luni, 15 martie 2010
Medicina chineză. Secretele unei sănătăţi înfloritoare
Trăim într-o lume super-tehnologizată, ne bucurăm de binefacerile diagnosticării computerizate, de ultimele descoperiri ştiinţifice din domeniul medical dar, cu toate acestea, numărul persoanelor bolnave este într-o continuă creştere. Ne putem chiar întreba daca mai găsim undeva oameni cu adevarat sănătoşi. Există cumva o legătură între sănătate şi prosperitate? Oamenii bogaţi sunt mai sănătoşi decât cei săraci? Bună întrebare. Vom căuta răspunsul în cele ce urmează. Ştim cu toţii că americanii sunt pe primul loc în lume privind bogăţia, tehnologia, descoperirile de ultimă oră, deci, într-un cuvânt, se bucură de cel mai înalt nivel de viaţă din lume. Însă americanii nu se bucură de sănătate, aflându-se pe locul 43 în lume din punct de vedere al duratei vieţii, acest lucru fiind în contradicţie cu prosperitatea lor.
Medicina chineză. Secretele unei sănătăţi înfloritoare
Încercând sa exploateze natura “în folosul oamenilor”, industrializarea ignoră în permanenţă legile naturii. Explozia problemelor de sănătate cu care ne confruntăm astăzi este consecinţa inevitabilă a acestui fapt. Ea poate fi privită ca răzbunarea naturii pe cei care i-au încălcat legile. Dacă încălcarea legilor naturii stă la baza majorităţii problemelor moderne de sănătate, este bine de înţeles că soluţia fundamentală e
restabilirea echilibrului om-natura.
Există cinci lucruri esenţiale pentru o sănătate înfloritoare şi anume: alimentaţia, igiena, odihna, exerciţiile fizice, modul de gândire, comportamentul sexual şi mediul ambiant. Nici unul dintre ele nu poate lipsi fiind nevoie de toate pentru a fi pe deplin sănătos. Omul trebuie văzut ca un tot organic alcătuit din minte, trup şi spirit. Pentru ca întreaga persoană să fie sănătoasă trebuie să fie sănătoase toate parţile ei. Nu poate fi separat trupul de minte. Trupul nu trebuie văzut doar ca un conglomerat de muşchi şi organe, ci trebuie să ţinem cont şi de emotii şi sentimente, care influentează nemijlocit starea de bine a trupului fizic şi invers. Există o interdependenţă între starea de bine mentală şi sănătatea fizică. Aspectele fiziologice şi cele psihologice nu pot fi despărţite, aşa cum nu poate fi desparţită lumina de întuneric. Astfel, nu numai starea fizică poate afecta fericirea cuiva ci şi starea mentală poate influenţa sănătatea fizică. Pentru funcţionarea optimă a corpului mintea trebuie sa-i ofere sprijinul adecvat
.
Trebuie precizat faptul că fericirea poate fi atinsă printr-o disciplină mentală adecvată bazată pe cunoaşterea vieţii şi a naturii.
Ea nu are nimic de-a face cu realizările materiale sau mai bine spus cu bogăţia. Însa are legătură cu sănătatea.
Se ştie faptul că atunci când suntem deprimaţi ori prost dispuşi, respiraţia este precipitată şi superficială, digestia este proastă, toate acestea ducând la pierdere de energie, la scăderea imunităţii organismului, care mai devreme sau mai târziu se materializează în boală.
Conform teoriei medicinei chineze, tocmai această energie vitală influenţează sistemul imunitar şi deci starea sănătăţii.
Ştiinţa modernă a realizat diverse dispozitive cu ajutorul cărora se poate măsura această energie vitală a organismului printre care cele mai utilizate sunt aparatele de biorezonanţă, inventate de cercetătorii de la NASA.
Mencius, un mare învăţat chinez care a trait acum mai bine de 2100 ani, spunea ca dorinţele principale ale oamenilor sunt hrana şi sexul.
De fapt, ele sunt trebuinţele fundamentale pe care le au toate formele de viaţă. De fapt, ce mâncăm şi cum mâncăm ne face ceea ce suntem. Statistic s-a confirmat faptul că hrana joacă un rol important (40%) în toate formele de cancer care se manifestă la bărbaţi şi în 60% din formele de cancer care se manifestă la femei. Din nefericire, puţini cunosc acest adevăr.
Multe alimente conţin conservanţi care în cantităţi mari pot deveni nocivi. Aceştia pot proveni de la mai multe alimente, cantităţile însumându-se în acest caz. La acestea mai trebuie adăugate şi chimicalele pe care hrana respectivă le-a asimilat încă din faza de creştere cum ar fi stropirea plantei respective cu diverse substanţe chimice (pesticide) ori la hrănirea animalelor cu diverse substanţe pentru a creşte producţia şi a înregistra profituri mai mari. Se ştie faptul că în momentul sacrificării, animalele au un sentiment de groază, furie, eliberând automat în trup o cantitate uriaşă de elemente otravitoare (toxine).
Toate aceste chimicale le vom regăsi în propriul corp, dereglând procesele metabolice ale celulelor ceea ce implică grave probleme de sănătate.
Un alt duşman înverşunat al sănătăţii noastre este fumatul. Ţ
igările conţin nicotină, o substanţă care creează o dependenţă extrem de mare. De fapt depăşeşte cocaina din acest punct de vedere. Pentru mulţi fumatori ţigările sunt antidepresive, îi ajută să se concentreze, le stimulează memoria şi viteza de gândire. În schimbul unor astfel de avantaje pe termen scurt, ei acceptă în deplină cunoştinţă de cauză să renunţe la sănătate şi chiar la viaţă.
Medicina chineză. Secretele unei sănătăţi înfloritoare
O altă regulă frecvent încălcată de omul modern este cea referitoare la somn. Somnul este vital pentru sănătate şi pentru viaţă. Pentru a ne menţine permanent imunitatea la un nivel înalt avem nevoie de suficient somn în fiecare zi. O lipsă cronică de somn slăbeşte sistemul imunitar, creşte tensiunea arterială, atenuează sexualitatea, mareşte stresul, sacde eficienţa muncii.
Dimineaţa când ne trezim, nu trebuie să coborâm imediat din pat ci este indicat să mai stăm câteva minute, cu ochii deschişi, până ce ne simţim pregătiţi fizic şi psihic să ne sculăm. Odihna nu înseamnă doar statul în pat ci înseamna în primul rând pacea minţii şi a sufletului. Somnul de buna calitate poate însemna şi tratamentul suprem împotriva îmbătrânirii. El repară organele, oasele, ţesuturile interne şi pielea.
Hrana şi somnul sunt trebuinţe fundamentale. Tot aşa este şi sexul. Relaţiile sexuale armonioase sunt foarte benefice stării generale de sănătate şi de fericire; prin urmare, absenţa vietii sexuale normale nu este deloc profitabilă pentru sănătatea noastră. Contactul sexual armonios nu este doar un moment de extaz ci este şi un întăritor al sănătăţii şi un vindecator natural. Trebuie să ştim însă faptul că sexul reprezintă o armă cu două tăişuri: poate fi benefic sănătăţii dar poate în acelasi timp să o şi distrugă. Acest lucru se datorează faptului că sperma reprezintă o substanţă vitală pentru sănătate fiind dovedit ştiinţific faptul ca ea conţine elemente nutritive esenţiale pentru organism. Spre exemplu, rezerva de zinc pe care aceasta o conţine în cantităţi importante, dacă nu este refacută la timp, apar probleme legate de starea fizică şi psihică. Acesta este motivul pentru care cei care se dedică orbeşte exceselor sexuale, ajung în cele din urmă să sufere de epuizare cronică, proastă dispoziţie, slăbirea sistemului imunitar, impotenţă, şi altele.
Ca principiu general, contactele sexuale trebuie sa fie dese, în timp ce ejacularea trebuie sa fie cat mai rară.
Am amintit mai înainte câte ceva în legatură cu sentimentele umane. Buna dispoziţie, spre exemplu, favorizează digestia, în vreme ce gândurile stresante o obstructionează, iar gândurile furioase transformă lucrurile hrănitoare în otravă. Din acest motiv este bine să nu mâncăm când suntem stresaţi sau necajiţi, ci să ne aşezăm la masă într-o dispozitie veselă.
Un corp sănătos depinde de o minte sănătoasă. Dacă mintea nu este într-o stare bună, corpul are şi el probleme. Pe de altă parte, afecţiunea fizică va duce la o disfuncţie psihică, având ca rezultat depresia, îngrijorarea, teama.
Chinezii clasifică activităţile emoţionale ale oamenilor în şapte categorii: bucurie, mânie, preocupare, tristeţe, teamă, surprindere şi melancolie. Ei consideră că acestea sunt cauzele tuturor bolilor. Mânia şi stresul reprezintă cei mai mari duşmani ai sănătăţii. Dacă nu sunt controlate, corpul ajunge să se alimenteze din rezervele de energie rezultând epuizarea, deteriorarea sistemului imunitar, boala. Aşa cum stresul şi depresia pot avea un impact negativ asupra sistemului nostru imunitar şi a stării de sănătate, o atitudine veselă şi optimistă ne poate menţine sănătoşi. O minte sănătoasă se reflectă într-un spirit vesel, care speră întotdeauna că va fi bine, chiar şi atunci când se confruntă cu probleme majore. Din păcate, realităţile vieţii reuşesc să ne provoace stres şi griji, mâhnirile şi grijile făcând parte din viaţa noastră. Propria atitudine este de fapt cea care ne face să suferim sau să fim fericiţi, să fim sănătoşi sau să fim bolnavi.
Tiparele culturale sunt responsabile de crearea unor filozofii de viaţă care dau naştere emoţiilor, sentimentelor, credinţelor, modului cum reacţionează oamenii la stres. Astfel, intensitatea stresului indus unei persoane variază în funcţie de atitudinea şi filozofia de viaţă a acesteia.
Medicina chineză. Secretele unei sănătăţi înfloritoare
Într-o cultură care pune accentul pe bogăţie, încurajează competiţia şi raportează stima de sine la productivitate şi succes financiar, rezultatul este stresul cronic. Într-o societate în care banii sunt principalele forţe motrice ce determină statutul unei persoane şi în care inegalitatea şi nedreptatea sunt din ce în ce mai mari, poate fi foarte greu pentru cei lipsiţi de privilegii să facă faţă stresului. Chiar dacă banii nu reprezintă o problemă, stresul se poate face resimţit în multe alte feluri, inclusiv prin relaţii neplăcute şi ambiţii neîmplinite.
Există câteva sfaturi în acest sens şi anume primul este acela de a nu căuta perfecţiunea ! De obicei, oamenii îşi încep drumul în viaţă cu multe ambiţii. Când ajung spre sfârşitul vieţii, constată că multe dintre obiective nu au fost atinsee. Nu facem altceva decât să căutăm toată viaţa, cu lumânarea, griji şi necazuri.
Într-un studiu desfăşurat pe o perioada de 22 de ani, psihologii au constatat că la oamenii cu ambiţii mari şi cu dorinţa de a-i controla şi conduce pe alţii, rata decesului era cu 60% mai mare decât la ceilalţi. Aşa e facută viaţa: cu cât dorim mai puţine lucruri, cu atât ne este mai uşor să fim mulţumiţi şi cu atât suntem mai fericiţi. şi în plus, nu avem nevoie să ne comparăm cu ceilalţi.
Fericirea ţine în primul rând de felul în care ne simţim în pielea noastra !

Bibliografie: Henry B. Lin, Secretele medicinei chineze
 
Următor >