Skip to content

Energobiologie

Home arrow Reiki arrow Semnificaţii Rei Ki
Semnificaţii Rei Ki PDF Imprimare E-mail
Scris de Gabriel Sabin Mateucă   
miercuri, 12 martie 2008
Ideograma „Rei”
Ideograma „Rei”
Semnificaţia ideogramei (kanji) aleasă de Sensei Mikao Usui pentru a reprezenta REIKI trebuie căutată prin vocabularul termenilor budişti. Sensei Usui nu a inventat termenul, acesta regăsindu-se în texte străvechi.
În esenţă, REIKI este energia vitală universală. Încercând păstrarea spiritului, a înţelesului profund, traducerea este dificilă pentru că limba japoneză atribuie mai multe semnificaţii componentelor, pe multiple planuri, de la monden, la ezoteric. În dicţionare nu se va găsi sensul original, subtil, de vindecare şi evoluţie spirituală.
REIKI este alcătuit prin alăturarea cuvintelor japoneze Rei şi Ki. Cele două ideograme au, fiecare, o semnificaţie proprie.
Rei are înţelesul de înaltă cunoaştere, înţelepciune şi conştiinţă spirituală. Este înţelepciunea provenind din latura noastră divină. Este percepută dincolo de aparenţa fizică, este calitatea fiinţei, forţa sa. Cu sensul de universal, esenţă spirituală ce transcede de la sursă spre noi, în noi şi prin noi.
Rei este spiritul, conştiinţa, dar şi cunoaştere, înţelegere, inspiraţie. Rei este energia divină, fără limite, omniprezentă şi omnipotentă, energia vitală universală, la nivel macrocosmic, inteligenţa şi cunoaşterea divină absolută. Scânteia trezirii.
Rei este rezervorul forţei universale ce animă esenţa spirituală, starea fundamentală a tuturor fiinţelor de la naştere până la moarte.
Ideograma „Ki”
Ideograma „Ki”
În context spiritual, Rei se poate defini ca înţelepciunea subtilă existentă în întraga Creaţie, animată sau nu, care ghidează evoluţia la toate nivelele.

Ki semnifică forţa vitală, energia vieţii, cea care animă tot ce este viu, om, animal ori plantă. Dă forţă şi încredere, puterea de a răspunde provocărilor vieţii.

Este cunoscut oriunde în lume, fie că i se spune chi de către chinezi, qi, mana, prana la hinduşi, forţă odică (Reichenbach), orgon (Wilhelm Reich), Ka la egipteni, pneuma la greci, ... Dar, evident, cu semnificaţii, valenţe şi utilizări diferite.
Este un ansamblu de energii. Energia vitală individuală, respiraţia, suflul, sufletul. Suflul vieţii.
Ki este fluxul care circulă prin corpul nostru de-a lungul centrilor energetici (chakre), prin toate traseele energetice şi el este cel ce creează aura.
Ki este energia individuală, forţa interioară, microcosmosul. Forţa originală prezentă în viu, energia invizibilă de animă vizibilul, este partea din Rei ce se regăseşte în fiinţe.
Ki este peste tot prezentă, în noi şi în afara noastră şi joacă un rol important în tot ceea ce facem. Emoţiile şi gândurile sunt structurate pe această energie.
Ki hrăneşte viul şi materia nevie, impregnează întreg universul şi conectează totul.
Ki este activitatea vieţii, esenţa spiritului, vibraţia luminii, lumina Soarelui, tunetul, vântul, esenţa vitală a universului, energia Creaţiei, vibraţie, atmosferă, mişcarea pulsatorie a sufletului.
Ki se manifestă în sunete, cuvinte şi creează lumea. Animă lumea animală, vegetală şi minerală. Este omniprezentă, dar nu uniformă. Se concentrează de-a lungul cursurilor de apă, în vârfurile munţilor, ...
Aerul este Ki-ul cerului şi al Pământului. Căldura este Ki-ul focului.
Primim Ki prin respiraţie, de la soare, prin hrană sau din somn, prin exerciţii sau meditaţie. Defineşte viaţa. Când organismul moare, este părăsit de Ki.

Click ca sa vezi imaginea reala
Este utilizată la antrenamentul psihic şi dezvoltarea mentală de către practicanţii de arte marţiale. În exerciţiile respiratorii de meditaţie numite pranayama. Folosită de şamanii de pe toate meridianele şi din toate timpurile.
REIKI pune în armonie Rei şi Ki, uniunea principiilor masculin şi feminin. Este fuziunea dintre energia universală, divină şi energia vitală, individuală, a receptorului. REIKI este energia vitală îndrumată spiritual. Energia vitală divină.
REIKI pune şi repune în contact energia universală cu forţa noastră vitală în scopul de a trezi un proces dinamic de curăţare şi vindecare pe toate nivelele şi de elevare spirituală. Este calea trezirii, un parcurs iniţiatic, un drum de transformări ale fiinţei şi dezvoltare personală, dar şi de purificare şi de înflorire spirituală.
REIKI se experimentează şi se resimte în manieră empirică şi intuitivă. Prin practică permanentă se realizează contactul cu energia nelimitată de origine spirituală în toată puritatea originală ceea ce induce lărgirea şi îmbogăţirea conştiinţei.
REIKI este o veritabilă artă, o disciplină spirituală şi un mod de viaţă. O metodă de eliberare a trupului şi a spiritului.
REIKI este totul: microcosmos şi macrocosmos în armonie.


Una din cărţile lui Aurelian Curin poartă un titlu deosebit de inspirat şi sintetic: „REIKI – arta armoniei, carte în care se găseşte, printre altele, şi o analiză complexă a componentelor ideogramei.
Un material interesant despre semnificaţia REIKI şi explicarea vechiului simbol, în limba italiană, se găseşte la următoarele adrese (materialul este acelaşi la oricare dintre acestea):
www.sabinaoggioni.it/Simbolo%20di%20Reiki.htm
www.alkaemia.it/alkaemia_reiki_ideogramma.htm
www.cerchioarmonico.com/reiki.htm
Pe net, italienii sunt foarte darnici în informaţii pe tema REIKI (şi nu numai, se găsesc noţiuni despre: radiestezie, geobiologie, Feng Shui, ...). Documentarea pe net impune totuşi temeinice cunoaştinţe prealabile, mult discernământ şi chiar unele determinări radiestezice.

 

 
< Precedent   Următor >